Tijdens dit gesprek met mijn gidsen schreef ik over iets wat me zorgen baarde. Veel mensen om me heen lijken door een psychisch pittige tijd te gaan. Waarom is dit? Worden mensen overspannen door de corona pandemie? Deze vraag was het begin van een gesprek over verwerken, veranderingen en het ‘nut’ van de corona pandemie.
Het valt me op dat veel mensen om me heen het psychisch lastig hebben. Overspannen, burn-out of oververmoeid. Waarom is dat? Worden mensen overspannen door de corona pandemie?
Het voor de hand liggende antwoord is inderdaad de corona pandemie. Maar dat is te kort door de bocht.
Mensen houden van nature van rust en vooral regelmaat. Een leven waarin je bepaalde dingen kunt verwachten, waar je het gevoel van controle ervaart en waar je de vrijheid hebt om te doen wat je wilt.
Vooral mensen in rijkere landen zijn gewend aan een bak aan keuzemogelijkheden. Dat is voor jullie normaal.
Wanneer er één aspect van je leven ontregelt wordt (baan, overlijden van een naaste, verlies of andere grote verandering) en alle andere aspecten in je leven blijven stabiel: dan kun je dit over het algemeen aan.
Je hoofd heeft voldoende ruimte om de grote verandering te verwerken en je hart krijgt voldoende ruimte om alle emoties te ervaren.
Dit kan een pittig proces zijn, maar hoeft niet per definitie een reden te zijn iom ‘uit te vallen’.
Echter, wanneer twee of meer ingrijpende veranderingen kort na elkaar plaatsvinden, vragen beide verandering om verwerkingstijd. Je hoofd draait overuren (soms letterlijk ’s nachts), je hart doet (letterlijk) pijn en alles kost meer energie.
Zeker als je met alles door wilt gaan ‘alsof er niets gebeurd is’ dan is op een gegeven moment je voorraad energie op.
Veranderingen verwerken kost tijd. Ook als je zelf voor die verandering hebt gekozen.
Kies je voor een nieuwe baan of voor een nieuwe partner: ook dan heb je tijd nodig om deze verandering te verwerken. Je moet wennen aan nieuwe patronen, afscheid nemen van de oude situatie en leren omgaan met de gevolgen van jouw keuze.
Het ‘voordeel’ van zelfgemaakte keuzes is vaak dat je hoofd voorbereidingstijd heeft gehad. Je denkt na, visualiseert en maakt inschattingen, voordat je de keuze maakt.
Wanneer een verandering niet voortkomt uit jouw eigen keuze (je partner verlaat je, je lichaam is ziek of een overlijden van een dierbaar iemand bijvoorbeeld) dan komt er naast wennen aan nieuwe patronen, afscheid nemen van de oude situatie en omgaan met de gevolgen van de nieuwe situatie nog iets anders kijken:
een achtbaan aan emoties en gedachtes. Deze worden getriggerd door jouw onmacht.
Je hoofd heeft een hekel aan het gebrek aan controle en zal geheid gaan zoeken naar manieren waarop deze situatie voorkomen had kunnen worden.
Had ik het aan moeten zien komen? Had ik alerter moeten zijn? Had ik iets anders moeten doen?
Je hoofd is in shock, maar deze gedachtes zijn slechts gedeeltelijk helpend. Door te blijven hangen in wat er anders zou moeten zijn geweest om deze situatie te voorkomen, heb je geen tijd en ruimte om te accepteren wat er NU is.
Het is de ‘ideale’ manier om je kop in het zand te steken, maar het brengt je geen rust.
Het antwoord zit niet in het uitpluizen hoe iets voorkomen had kunnen worden, maar in het accepteren hoe het nu is:
- Je partner heeft je in de steek gelaten
- Je lichaam doet niet wat jij wilt
- Iemand waar je van houdt is overleden
- Of… (vul maar in)
En vooral: jij kunt er niets aan veranderen.
Dat moment van acceptatie is het diepst van je proces. Emoties krijgen (eindelijk) de ruimte om te vloeien. En gedachtes komen meer tot rust.
Dat inzicht is essentieel om te beginnen met verwerken en te werken aan jouw herstel.
Lukt het je niet om daar te komen? Vraag dan om hulp.
Veel mensen – en dat is ook een hardnekkige trend in jullie maatschappij – willen ‘gewoon’ door met de dagelijkse routine, ondanks de grote verandering die heeft plaatsgevonden.
Terwijl het in die periode essentieel is om rustmomenten te pakken voor jezelf.
Hobbymatig creatief bezig zijn, tuinieren, sporten (zonder doel), wandelen of simpelweg mijmeren helpt. Tijd nemen om te doen wat je wil, maar zonder doel.
Dan krijgen je hoofd en hart de ruimte om te verwerken en weer te stromen.
Heel herkenbaar. Nadat mijn vader overleed, was er zoveel te doen en te regelen. Ik kwam niet toe aan mijn emoties en nam geen tijd voor mezelf.
Sterker nog, ik zette een tandje bij. Ging harder rennen om alles voor mekaar te krijgen. Ik voelde ergens wel dat ik de tijd moest nemen, maar ik was boos op de situatie en voelde onmacht.
“Dat verwerken komt later wel.” dacht ik. “Ik heb er nu geen tijd voor.”
Daarna kwam de eerste corona lockdown en ontstond er gedoe met mijn toenmalige werkgever. En toen kon ik niet meer.
Ik kon niet slapen en bleef maar piekeren ’s nachts. En ik kon zo maar ‘zonder reden’ in huilen uitbarsten.
Nou ja, zonder reden. Ik had eigenlijk heel veel redenen. De tranen die ik maandenlang had opgespaard, moesten er uit.
Inderdaad. Verwerkingsprocessen kunnen nooit overgeslagen worden. Dat is mentaal en fysiek uiterst ongezond.
Als je door dendert – zoals jij – wordt je op een gegeven moment stilgelegd. Fysiek en/of mentaal.
Zie het als een staking van je lijf. Ze hebben een te hoge werkdruk en eisen betere arbeidsomstandigheden. En tot die tijd ligt het werk stil.
Terug naar je vraag: waarom juist nu zoveel mensen ‘omvallen’? De corona pandemie (en de bijbehorende lockdowns en maatregelen) is een grote verandering waar mensen geen controle over hebben.
Het had ingrijpende gevolgen voor gezondheid, bedrijven, gezinnen, werkdruk en je dagelijkse routine. Wanneer je in een rustige periode van je leven zit, kun je deze veranderingen vaak aan.
Wanneer er in de afgelopen jaren nog iets ingrijpends in je leven is gebeurd naast de pandemie, is dit de tweede grote verandering in je leven.
Heb je jezelf hier rust en tijd voor gegeven om het te verwerken?
Jullie maatschappij is (nog) niet gebouwd op mentale en emotionele rust, maar er komt wel steeds meer vraag naar. Mindfulness, yoga en meditatie zijn populair, omdat het mentale rust geeft.
De kunst is om in je leven tijd te creëren voor rust en ontspanning. Dit zijn nutteloze bezigheden waar geen target aan gekoppeld zit. Je doet het niet om iets te bereiken, maar omdat je het op dat moment wil. Doelloos.
Wanneer je hoofd moe gestreden is door de piekerstand (piekeren kost ook tijd) en door het alsmaar verder gaan tot je niet meer kan. Dan kan het zijn dat je kwijt bent wat je écht leuk vindt om te doen. Als hobby. Als ontspanning. Voor jezelf.
Het helpt om deze vragen te beantwoorden:
- Wat deed je als kind graag?
- Wanneer vergeet je de tijd?
- Welke sporten heb je in je leven met plezier gedaan?
- Naar welke hobby ben je nieuwsgierig, maar heb je nooit de tijd voor genomen?
- Als je vandaag alle tijd en energie hebt: wat zou je dan het liefste willen doen?
Maak een lijstje met maximaal 5 toegankelijke activiteiten. En maak vandaag tijd (al in het maar 10 minuten) om één van deze dingen te gaan doen.
Ervaar hoe het voelt. Door in je ééntje nutteloze, leuke dingen versterk je de verbinding met jezelf.
Het is de eerste stap naar verwerken. En de afstand tot jezelf die door al het rennen en overleven van de laatste tijd is ontstaan, zal stukje bij beetje afgebrokkeld worden.
Hierdoor ga je steeds beter gaan voelen wie je bent, wat je kan en wat je wil in het leven.
Het leven draait uiteindelijk niet om rennen naar een eindpunt, maar juist om oneindig stilstaan bij wat er nu is.
Zo haal je het maximale uit de stroming van het leven.
Mooi verwoord. Dankjewel.
Vond je dit gesprek interessant?
Ga aan de slag met je eigen ontwikkeling! Lees meer over de coaching en begeleiding die ik je kan bieden:
- Eénmalig gesprek
- 1-op-1 coach traject: Wat wil ik écht?
- 1-op-1 coach traject: Beter verbinding maken
Of blijf op de hoogte van nieuwe teksten, workshops en andere nieuwtjes: Schrijf je hier in voor mijn e-mail updates
De teksten en afbeeldingen op deze website mogen niet zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van mij gedeeld worden als tekst op andere websites of media. Wil je dit wel doen? Neem dan even contact met me op. De link naar deze tekst delen via Facebook, WhatsApp of andere kanalen is uiteraard geen probleem.
- Hoe bereik je je ideale gewicht en een gezond lichaam? - januari 10, 2023
- Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang? - april 7, 2022
- Wat is HSP? - april 7, 2022