Wat is HSP?
Wat is HSP?

Wat is HSP?

HSP is een label wat vaak gebruikt wordt voor mensen die veel aanvoelen, meer (dan gemiddeld) prikkels ervaren en die dus letterlijk gevoeliger zijn. 

Er zijn heel veel boeken en websites vol gepend met visies, definities en tips over HSP. Dit is mijn gevoel en mijn ervaring.

Wat is HSP?

Een persoon met HSP kan bovengemiddeld goed aanvoelen wat een ander voelt, nodig heeft en eigenlijk bedoelt.

Voor mij is mijn gevoeligheid mijn kracht én – als ik niet op mijn grenzen let – tegelijkertijd een ballast.

HSP: huh? Voelt niet iedereen die sfeer?

Vaak voel ik onderliggende emoties, een sfeer in de ruimte of een irritatie tussen twee personen direct aan. Voorheen verwachtte ik van anderen dat zij dit ook allemaal door hadden.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat niet iedereen zo (over)gevoelig is. Er zijn veel hoogsensitieve mensen (HSP’ers), maar ook zeker veel mensen die minder sensitief zijn.

Wat is de uitdaging van een HSP’er?

Hoogsensitiviteit is superhandig als coach of mama, maar op alle andere vlakken kan ik soms een uitglijer maken door te veel bezig te zijn met wat ik voel.

Aanvoelen versus invoelen

Gevoeligheid betekent voor mij het vermogen om aan te voelen. Ik kan aanvoelen dat een ander verdrietig is, maar dat houdt niet in dat ik daar zelf een emotionele reactie op hoef te hebben. Door de emoties over te nemen bijvoorbeeld.

wat is HSP?

Grenzen bewaken

HSP’ers hebben lange tentakels die uitstekend aanvoelen. De uitdaging en worsteling zit vaak in wat je met al die (extra) informatie moet doen.

In mijn optiek is een veel voorkomende uitdaging bij een HSP’er om zijn of haar grenzen te leren bewaken. Door bewust te zijn van je eigen gevoeligheid, je bewust te zijn van jouw reactie hier op en vervolgens bewust de keuze te maken om iets (niet) te doen.

Omgaan met (te) veel prikkels

Als ik in een drukke ruimte met veel mensen en geluiden kom, kunnen de prikkels me overweldigen. Alles wat ik voel, komt dan op me af.

Soms krijg ik hier een vol hoofd van en soms voelt het alsof ik ineens ontzettend moe wordt. Het liefst wil ik dan even ergens naartoe waar het rustig is. Me even afsluiten.

Onzekerheid en HSP

In situaties waarin ik me onzeker voel, ben ik nóg sneller overprikkeld. Dat weet ik van mezelf en tegenwoordig houd ik hier rekening mee.

HSP gestimuleerd door omgeving

Ik geloof ook dat hoogsensitiviteit extra gestimuleerd kan worden door situaties, waarin je te maken hebt (gehad) met mensen die niet of weinig communiceerden.

Een zwijgende vader, een autistische broer of een depressieve moeder bijvoorbeeld. In zulke situaties worden hoogsensitieve mensen (onbewust) gestimuleerd om hun talent te ontwikkelen.

Je HSP kan (net als elk ander talent) ontwikkeld worden. Vaak is dit (onbewust) ontwikkeld door aan te voelen waar woorden te kort schoten.

Inzicht over mijn hooggevoeligheid

Door de jaren heen heb ik gesprekken met psychologen, vriendeinnen en familieleden gehad, waardoor ik steeds meer inzicht kreeg in mijn eigen gevoeligheid.

Een groot inzicht voor mij was: Ik hoef niet met alles wat ik aanvoel iets te doen. Ten slotte: ik doe toch ook niet met alles wat ik om me heen zie, ruik of hoor? Zo ook met mijn uitstekende aanvoelingsvermogen.

HSP als talent

Ik zie HSP inmiddels als een deel van wie ik ben. Mijn gevoeligheid is mijn talent. En net als mijn andere talenten, hoef ik er niet altijd iets mee te doen.

Het verschil is echter dat ik voor schrijven (een ander talent van me) bewust ga zitten en dit doe. Mijn gevoeligheid staat altijd aan.

Maar toch zijn er manieren om het wat te temperen en mijn grenzen beter te bewaken. En die zet ik graag in.

Wat is HSP?

HSP als innerlijk kompas

Verder is hoogsensitiviteit voor mij vooral een fijne eigenschap. Het zorgt bij mij voor een duidelijk voelbaar innerlijk kompas.

Ik kan goed inschatten of mensen en situaties bij mij passen. En daar mag ik op vertrouwen.

HSP is voor mij een onmisbaar onderdeel van wie ik ben.

En voor jou?

Hoe ga jij om met hooggevoeligheid?

Hoe je het prettigst omgaat met je hooggevoeligheid is volgens mij voor ieder mens verschillend.

Voor mij werkt het om het als talent, kompas en extra zintuig te zien.

Wat werkt voor jou?


Vond je deze informatie interessant?

Ga aan de slag met je eigen ontwikkeling! Lees meer over de coaching en begeleiding die ik je kan bieden:

Of blijf op de hoogte van nieuwe teksten, workshops en andere nieuwtjes: Schrijf je hier in voor mijn e-mail updates

De teksten en afbeeldingen op deze website mogen niet zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van mij gedeeld worden als tekst op andere websites of media. Wil je dit wel doen? Neem dan even contact met me op. De link naar deze tekst delen via Facebook, WhatsApp of andere kanalen is uiteraard geen probleem.

Cynthia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *