Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?
Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?

Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?

Tijdens dit gesprek met mijn gidsen was ik alweer snotterig, moe en ziek. Ik wilde weten wat de oorzaak was en klom in de pen met mijn gidsen. Als snel mondde het uit in een gesprek over flow, rust nemen en… zeilen?

Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?

Waarom ben ik nou weer ziek? Ik heb het idee dat ik steeds maar weer iets heb.

Je bent echt niet de enige met hoofdpijnen, snotterigheid of moeheid. Sterker nog: 70% van de bevolking in jouw land is (zwaar) uit balans.

Waarom? Omdat jullie het meeveren verleerd zijn.

Meeveren houdt in: kijken naar hoe de situatie is en hier je doelen, taken en planning op aanpassen.

Wat veel mensen echter doen, is: kijken naar wat je doelen en taken zijn en hier je planning op maken. Ongeacht de situatie.

En met situatie bedoel ik je emotionele, hormonale en fysieke staat. Maar ook het weer, je gezinssituatie, je mogelijkheden en je flow.

Je flow?

Ja. De flow is een energetische staat van zijn. Een soort stroming die als het ware in de lucht hangt. Wat de bedoeling is, wat als vanzelf gaat.

Is dat ook wat veroorzaakt wordt door de stand van de maan? Ik heb daar een kalender over, maar vindt het allemaal nog een beetje vaag.

Flow is vaag. Maandstanden hebben deels invloed op de flow die ik bedoel.

Flow is niet per se de makkelijke, duidelijke weg, maar het gaat om in rust ervaren hoe je je nu voelt, waar je diep van binnen behoefte aan hebt en daar op vertrouwen. Varen op de stroom.

Zie jezelf als een zeilboot op zee. Als je zeilt, moet je niet alleen zorgen dat je boot in goede conditie is (anders zink je), maar je houdt ook rekening met de golven, wind en andere vaarders om je heen.

Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?

Door deze vier zaken in balans te hebben en je hierop aan te passen, is het zeilen heerlijk en ontspannen. 

Is je boot niet in goede conditie? Dan heeft het tijd en aandacht nodig om herstelwerkzaamheden te verrichten.

Let je niet op anderen om je heen? Pas je je niet aan? Dan bots je wellicht. Ook dit heeft gevolgen op je reis.

De zee staat voor waar je op dit moment bent in je leven. Zijn er hoge golven? Of kabbelt het rustig?

Besef dat jij ook invloed hebt op het water. Hoe meer jij spettert, protesteert en vaart maakt, hoe meer golven jij veroorzaakt in het water. Dit is niet goed of fout: dit is slechts een gevolg.

De lucht staat voor het ontastbare element die ik eerder flow noemde. Welke kant blaast de wind op?

Is het een harde wind? Wordt je diep vanbinnen ergens toe gezet, voel je een enorme drang of inspiratie? Of is het windstil ? Is het tijd om stil te staan, uit te rusten of te herstellen? 

Veel mensen verwachten van zichzelf dat ze een motorboot zijn. Dat je altijd hetzelfde presteert, ondanks de omstandigheden. Maar eigenlijk ben je een zeilboot.

Je hoeft niet altijd te presteren, goed te doen en te voldoen aan je takenlijst. Stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang. 

Tijdens stilstand kun je het beste herstellen, intunen op jezelf en nieuwe doelen stellen. Je hebt die rust nodig om actief te kunnen zijn.

Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?

Met voldoende rustmomenten tussendoor gaat je zeilboot ook langer mee. Je zeilen, boot en bemanning raakt niet overbelast.

Iets niet kunnen, in iets slechter zijn dan een ander en imperfect zijn is geweldig. Het is de reden dat je leeft.

Wees niet kritisch of geïrriteerd als je iets (nu) niet kunt. Maar voel of het écht iets is wat bij je past. 

Jij bent schrijfster, coach en inspirator. Geen Instagram model, geen standaard blogster en geen professionele kok.

Jouw kracht is respect, aandacht en liefde. Zorg dat je dat bewaakt bij elk contact dat je hebt en in elke opdracht die op je pad komt.

Terug naar die ‘vage’ flow: jij gaat met je gezin in quarantaine. Dit vraagt meer van jou op fysiek en mentaal niveau dan je reguliere ritme.

Je hebt een nieuwe planning voor jezelf gemaakt, waarbij je elke dag werkt in plaats van de normale drie dagen in de week. Het aantal uren en de taken die je jezelf hebt gesteld (je doel dus) is dus belangrijker dan je situatie.

Je past je planning niet aan de nieuwe situatie aan. Daardoor maant je lichaam je tot rust. Het zorgt voor moeheid, snotterigheid en hoofdpijn. Het vraagt om stilte.

Voor veel mensen zijn deze fysieke signalen niet voldoende. Zij gaan door, terwijl hun lichaam om stilte vraagt of zelfs smeekt. Je lichaam is geen opgever en zoekt vanzelf naar de meest effectieve manier om de broodnodige ‘stilstand-momenten’ in veroorzaken.

Bij sommigen werkt een (milde) griep, de volgende heeft baat bij migraine aanvallen, maar ook chronische pijn, blaasontstekingen, hardnekkige sportblessures, maagproblemen etc kunnen een signaal zijn. 

En als je dan toch doorjakkert, ondanks de stilstand die je nodig hebt. Dan wordt de schade aan je ‘zeilboot’ vaak groter. Denk aan een burn-out, gebroken botten of een ernstige ziekte.

Waarom is stilstand is een essentieel onderdeel van vooruitgang?

De nadruk wil ik hier leggen dat er geen sprake is van straf of schuld. Je krijgt geen ziekte als straf. Vaak is er sprake van gedragspatronen die op lange termijn niet (meer) helpen om vooruit te komen. 

Je zeilboot takelt af door overbelasting. Iets wat alleen hersteld kan worden door rust, reflectie en evaluatie. Dat iets niet leuk is, houdt niet in dat het niet noodzakelijk is.

Veel mensen veranderen na zo’n heftige periode van koers. Ze werden gedwongen tot stilstand. Ongezonde patronen, energie slurpende verwachtingen en onrealistische doelen worden bijgesteld.

Wanneer je fysiek of mentaal (chronisch, terugkerend of éénmalig) overbelast bent, is stilstand de beste optie. 

Het is namelijk niet erg áls je overbelast raakt, maar het is wel schadelijk als je ondanks de signalen doorjakkert. Tegen de stroom in zonder zelfreflectie. 

Je bent geen motorboot, je bent een zeilboot.

Je reist het best in harmonie en met oog voor jezelf, je omgeving en je huidige flow.

Dankjewel voor dit gesprek. 

 

Vond je dit gesprek interessant?

Ga aan de slag met je eigen ontwikkeling! Lees meer over de coaching en begeleiding die ik je kan bieden:

Of blijf op de hoogte van nieuwe teksten, workshops en andere nieuwtjes: Schrijf je hier in voor mijn e-mail updates

De teksten en afbeeldingen op deze website mogen niet zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van mij gedeeld worden als tekst op andere websites of media. Wil je dit wel doen? Neem dan even contact met me op. De link naar deze tekst delen via Facebook, WhatsApp of andere kanalen is uiteraard geen probleem.

Cynthia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *