Hoe bereik je je ideale gewicht en een gezond lichaam?
Hoe bereik je je ideale gewicht en een gezond lichaam?

Hoe bereik je je ideale gewicht en een gezond lichaam?

Tijdens dit gesprek met mijn gidsen baalde ik dat ik weer aangekomen was. Ik wilde weten hoe ik een gezonder gewicht kon bereiken en kreeg een verrassend, inspirerend antwoord. 

perfecte gewicht

Vorig jaar ben ik in 2 maanden 3 kilo afgevallen en nu is er weer 1 kilo bij. Ik zou niet per se willen diëten, maar wel een gezonder gewicht willen. Hoe doe ik dat?

Wie bepaalt of jij een gezond gewicht hebt?

Eh… nou, mijn BMI is te hoog. Ik heb een onderkin en een buikje. 

Ja, dus? En waarom is dat ongezond?

Dat wordt aan alle kanten geroepen en aan me laten zien. Veel mensen in media, boeken enzovoorts zijn dunne(re) mensen.

Betekent dunner zijn blijer zijn voor jou?

Ja en nee. Ik ben enerzijds tevreden met wie ik ben. En toch… toen ik 3 kilo afgevallen was, had ik het idee ‘goed bezig’ te zijn. Mensen zagen het en complimenteerden me zelfs. Ik voelde ook dat mijn kleding ruimer zat.

Dus dunner worden staat voor jou gelijk aan goed bezig zijn.

Ja, ergens wel. Het feit dat ik wat voller ben, voelt ergens alsof ik faal.

Faal in wat?

In mooi zijn. In succesvol zijn. Zelfs in goed genoeg zijn.

Dus je bent nu niet mooi, succesvol en goed genoeg?

Een deel in mijn – niet alles – voelt dat wel zo. Anderen om me heen kunnen wel afvallen en op gewicht blijven. Ik niet. Of net niet.

Je bent wel streng voor jezelf. En naïef.

Jij gelooft kennelijk dat jouw lichaam en dus ook je gewicht 100% beïnvloedbaar is door jou alleen. Dat gezondheid, succes en schoonheid maakbaar is.

Je leven is een samenloop van stromingen, waarin jij je voortbeweegt.

Stromingen van alle kanten beïnvloeden je, zoals de planeet waarop je leeft, de maatschappij waarin je je bevindt en de informatiestromen die tot je komen (denk aan social media).

gesprek met gidsen

Ook je werk, gezin en familie zijn stromingen. En ook de minder zichtbare stromingen, zoals energetische stromingen, maanstanden en je cyclus hebben dagelijks invloed op jou.

Jij hebt zelf amper tot geen invloed op al die stromingen in en om jou heen, maar deze stromingen hebben wel dagelijks in vloed op jou mentale, fysieke, emotionele en spirituele gesteldheid.

Je kunt deze stromingen niet stoppen. Je hebt wel de keuze om ze te herkennen en daarna te kiezen hoe je ermee omgaat.

Vecht je tegen de natuurlijke stromingen? Of geef je je er aan over?

Een voorbeeld van vechten tegen deze stromingen is diëten. Het is niet voor niets dat bij veel vrouwen (extreem) afvallen en sporten zorgt voor een verstoring van de menstruele cyclus. Het komt eerder, later of blijft helemaal uit.

Een ander voorbeeld van vechten tegen deze stromingen is op de bank liggen en alle chips uit de voorraadkast naar binnenwerken. Veel mensen storten zich in een vreetbui, wanneer ze moe, emotioneel of overprikkeld zijn. Of omdat ze de behoefte aan water verkeerd interpreteren als lekkere trek. 

In plaat van luisteren wat het lichaam écht nodig heeft, wordt er snoepgoed in gegooid. “Hier heb je chips, niet meer zeuren nu.”

Maar je lichaam is (net als een ‘zeurend’ kind) slechts kort afgeleid door het lekkers. Zeker wanneer je snoepgoed veel zout, suiker of pepers bevatten kan het aanvoelen als een aanval op je maag of darmen. Met buikpijn, misselijkheid of kramp als gevolg. 

En nadat deze afleiding is verwerkt door je lijf, zal je lichaam weer hetzelfde signaal sturen. De onderliggende vraag van je lichaam om rust, verwerking of vochtinname is namelijk nog niet beantwoord.

vreetbuien hoe ga je ermee om?

De kunst is niet om controle te willen hebben over je lichaam en gewicht. Dat is vechten.

De kunst is wel om je lichaam te leren begrijpen. Door tijd te nemen. Te luisteren. Waar heb ik écht behoefte aan?

Vervolgens kies je of je op dit moment bereid bent om hier iets mee te doen.

Oftewel: Heb ik de rust, wil en liefde om op dit moment te doen waar mijn lichaam om vraagt?

Dat is krachtiger dan beslissen voor je lichaam wat het zou moeten zijn. Hoeveel het zou moeten wegen. Of hoe het eruit zou moeten zien. Volgens jezelf, mensen om je heen of een beeld dat door de maatschappij geschetst wordt.

Hoe meer je luistert naar je echte behoeftes, hoe meer er (letterlijk) van je afvalt. Aan verzet, zorgen en emoties. 

Dit vraagt een leven lang aandacht voor jezelf. 

Oké, maar hoe doe je dit in het echte leven? In de praktijk dus.

Luisteren naar jezelf? Wat een zorgwekkende vraag.

Over het algemeen weet ik wel hoe ik weer bij mezelf terug kan komen. Bij mij werkt het schrijven met jullie, wandelen, yoga, mediteren en tekenen goed.

Maar zijn er praktische tips die voor iedereen makkelijk toepasbaar zijn?

Luisteren naar jezelf kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt jezelf opsluiten in een klooster om tot jezelf komen, maar ook even een minuutje met je ogen gesloten doorademen. 

Maar wat voor de één werkt, werkt niet per se voor de ander. De uitdaging is de manieren te vinden die voor jou makkelijk stromen.

Een quick fix die voor iedereen werkt is net als een dieetgoeroe die zegt dat zijn dieet voor iedereen dé oplossing is: Grote onzin!

het perfecte dieet

Diëten en overmatig sporten is vechten tegen de stroom in. Controle willen hebben over waar je geen échte invloed op hebt.

Elk mens heeft andere – bij zijn eigen lichaam en natuurlijke stroming passende – manieren om simpel en effectief te luisteren naar zijn of haar lichaam. De één gaat graag de tuin in, de volgende schildert. Er zijn mensen die een half uur per dag mediteren en mensen die tot rust komen tijdens het hardlopen.

Veel mensen hebben baat bij niksen, sporten (zonder doel), mediteren of een bodyscan.

Luisteren naar je lichaam is geen quick fix, maar een duurzame methode om inzicht te krijgen in de stromingen in je leven. Je lichaam spiegelt wie jij nu bent.

Het ideale gewicht op dit moment heb je al. Dit is het gewicht wat op dit moment past bij jou. En de mate waarin je luistert naar je lichaam. Dat is niet goed of fout. Het is wat het is. De ideale fysieke gesteldheid is niet een bepaalde maat, gewicht of vorm. 

Je lichaam is op dit moment precies zoals jij dat nodig hebt. Je lichaam is letterlijk jouw steun en toeverlaat tijdens dit leven op aarde.

Zorgen voor je lichaam is niet beslissen hoe het zou moeten zijn. Zorgen voor je lichaam is een goed oor en oog te hebben voor je de signalen van je lijf. En hiernaar te handelen. 

Gesprek over afvallen en op gewicht blijven

Je lichaam is een essentieel onderdeel voor jouw bestaan op aarde.

Vecht er niet tegen.

Ziet het. Luister.

Waardeer het.

En werk samen.

Dankjewel voor dit gespek.


Vond je dit gesprek interessant?

Ga aan de slag met je eigen ontwikkeling! Lees meer over de coaching en begeleiding die ik je kan bieden:

Of blijf op de hoogte van nieuwe teksten, workshops en andere nieuwtjes: Schrijf je hier in voor mijn e-mail updates

De teksten en afbeeldingen op deze website mogen niet zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van mij gedeeld worden als tekst op andere websites of media. Wil je dit wel doen? Neem dan even contact met me op. De link naar deze tekst delen via Facebook, WhatsApp of andere kanalen is uiteraard geen probleem.

Cynthia